Mijn naam is Timothy van der Swaluw, ik werk als geriatrie fysiotherapeut in mijn eigen praktijk in Nieuw Den Helder en verzorg voor VeiligheidNL de valpreventiecursus In Balans.

Een belangrijk onderdeel van geriatrie fysiotherapie is valpreventie, dit is dan ook een onderwerp waarop ik mij heb toegelegd tijdens mijn master en in het werkveld. Valpreventie vind ik zo belangrijk omdat je mensen iets heel waardevols terug kan geven, hun zelfstandigheid.

Om meer te kunnen bereiken op dit vlak ben ik bij het Netwerk Vitaliteit/Valpreventie van BNW aangesloten. Samen met Bob Kruis, Mariska Schuurmans, Sarah Zandbergen en Wouter Asseler vormen we het kernteam. In dit netwerk zorgen we o.a. voor implementatie van valpreventie binnen de gemeente, heb ik de rol als coördinator paramedici in Den Helder en verzorg ik de training In Balans zodat we voldoende aanbieders hebben.

Netwerk Vitaliteit heeft de visie om de ketenaanpak valpreventie in de bij ons aangesloten gemeente te implementeren. Vanaf 2023 is het GALA akkoord actief en is er vanuit de gemeente geld beschikbaar om deze visie te bewerkstelligen. Het Netwerk Vitaliteit heeft een handboek gemaakt voor de uitvoer van de erkende valpreventie interventie, hierbij zorgen we voor een uniforme werkwijze en bewaken we de kwaliteit.  Daarnaast helpen we onze collega’s om de uitvoering van de trainingen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Het is  natuurlijk van belang dat voldoende collega’s zich aansluiten, fysio-, oefen-, ergotherapeuten en diëtisten.  Dus mocht je geïnteresseerd zijn of ook een rol willen spelen in het aanbieden van valpreventie meld je dan hier aan.

Aanmelden netwerk vitaliteit