Heupprothese

HomeVoor patientenHeupprothese
beeldmerk-header

Herstel en revalidatie na heupprothese: uw weg naar optimaal welzijn

Welkom bij onze informatiepagina over het herstel en de revalidatie na een heupprothese via Netwerk Artrose. Hier vindt u een overzicht van wat u kunt verwachten tijdens uw revalidatie, evenals tips en richtlijnen om u te helpen een succesvol herstelproces te doorlopen.

Download de Netwerk Artrose App

De revalidatie begint altijd met het downloaden van de Netwerk Artrose App. In de App begeleidt het Netwerk Artrose team u tijdens de revalidatie.

Heupprothese
Heupprothese

Het herstel – 3 fasen

Belangrijk om te weten
Belangrijk om te weten is dat de prothesen de laatste jaren zo goed zijn geworden, dat het  zelfs  direct na de operatie al 100% belastbaar is. U kunt dus direct op het been staan. Echter vanwege de operatiewond, zwelling en bloeduitstorting dient u de eerste weken rustig aan te doen. Het blijven immers wel grote operaties.

Het herstel verloopt globaal in drie fasen:

Fase 1 - Wondherstel

Wondgenezing, zwelling, bloeduitstorting en pijn staan op de voorgrond. Dit duurt gemiddeld 2-4 weken en neemt in die periode steeds verder af. De zwelling kan wat langer aanhouden, zeker als u meer gaat doen en belasten.

Fase 2 - Hervatten van de normale dagelijkse bewegingen

We wond wordt rustiger en wandelen, fietsen en boodschappen doen gaan steeds beter. Oefeningen zijn vooral gericht op het terugkrijgen van de souplesse en verminderen van stijfheid van het gewricht. Zwaardere belasting is nog niet wenselijk. Deze periode duurt tot ongeveer 3 maanden na de operatie.

Fase 3 - Belastingopbouw

Na ongeveer 3 maanden kan de belasting verder opgevoerd worden en kan eventueel ook opbouwende krachttraining geleidelijk worden hervat.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut begeleidt u bij de revalidatie. De eerste paar keer komt de fysiotherapeut bij u thuis. Daarna komt u naar de praktijk. Gedoseerd bewegen en oefeningen zijn het belangrijkste om te doen. We zien dat de revalidatietijd bij de fysiotherapeut steeds korter wordt. De meeste mensen zijn binnen 3 maanden zodanig hersteld, dat hulp van de fysiotherapeut niet meer nodig is. U kunt de opbouw verder zelf doen. Een enkeling heeft wat meer tijd nodig en zal wat langer onder begeleiding blijven.

Wat kunt u zelf doen?
In de eerste weken na de operatie dient u de knie/heup hersteltijd te geven. Dat betekent wel in beweging zijn met lopen, oefeningen doen en later eventueel op de hometrainer. Dit alles echter niet te lang en niet te zwaar.

Als het beter gaat kunt u buiten gaan lopen en later fietsen en de afstand geleidelijk vergroten. Hoe snel deze opbouw verloopt, verschilt per persoon. Als de pijn, zwelling of temperatuur van de heup/knie toe neemt nadat u actief bent geweest, dan zult u wat gas terug moeten nemen en rustiger moeten opbouwen. Bij vragen kunt u altijd bij uw fysiotherapeut terecht.

Uiteindelijk duurt de hele opbouw ongeveer een jaar. Vooral het terug krijgen van kracht en uithoudingsvermogen kost tijd. Belangrijk is dat u daar zelf mee aan de slag gaat.

Uw welzijn verbeteren

Een succesvolle revalidatie betekent een verbeterde levenskwaliteit. Met een sterke inzet, geduld en de juiste begeleiding door een Netwerk Artrose fysiotherapeut, kunt u uw heupprothese vol vertrouwen omarmen en genieten van een actiever en pijnvrij leven.